Ал Џазира: Главни људи Гугла добровољно сарађивали са НСА

08-05-2014 05:59:05 | | B92/ НСПМ/ mojenovosti.com |

Вашингтон -- Телевизијска мрежа Ал Џазира објавила је да је дошла у посед мејлова који показују да су главни људи Гугла добровољно сарађивали са НСА.

Ал Џазира наводи да је дошла у посед две преписке електронском поштом између генерала Кита Александера, директора НСА, и оснивача Гугла Сергеја Брина и извршног председника компаније Ерика Шмита.

Уз све то, Ал Џазира наводи да ове преписке датирају из времена пре него што је Едвард Сноуден обелоданио како НСА преко интернета шпијунира људе.

У мејлу који је послат 28. јуна 2012. Кит Александер је позвао Ерика Шмита да присуствује четворосатном "поверљивом састанку о претњама" који ће се одржати 8. августа у "сигурном објекту у близини аеродрома у калифорнијском граду Сан Хосеу".

"Разговор на састанку биће о одређеним темама и посвећен доношењу одлука, са фокусом на мобилност претњи и сигурности", написао је Александер у мејлу, до којег је Ал Џазира дошла на основу захтева по основу Закона о слободи информација.

Ово је, како наводи телевизијска мрежа, први од више десетина записа о комуникацији између шефа НСА и челника Гугла.

Објављено је и да Шмит није био у могуćности да присуствује том састанку, али да је одговорио да би волео да присуствује наредни пут.

Како преноси Хафингтон пост, коментаришући објављене информације, портпарол Гугла је рекао:

"Ми се веома трудимо и напорно радимо да заштитимо наше кориснике од сајбер напада. О томе разговарамо са експертима, укључујући повремено и у америчку владу".
Главни људи Гугла су након Сноуденових открића саопштили да не дозвољавају приступ америчкој влади својим серверима и личним подацима својих корисника, осим ако за то не постоји законска обавеза.