Почињу "Мајске музичке свечаности"

08-05-2014 03:35:49 | | СРНА/ mojenovosti.com |

БИЈЕЉИНА - Фестивал хорова "Мајске музичке свечаности", који ће вечерас бити отворен у Бијељини, окупиће до 12. маја 42 ансамбла, што је рекордан број учесника.

Најављен је долазак хорова из Београда, Зрењанина, Новог Сада, Врбаса, Бечеја, Књажевца, Јагодине, Обреновца, Лознице, Ниша, Вршца, Куле, Бањалуке, Новог Града, Сарајева, Источног Сарајева, Бихаћа, Tузле, Зенице, Брчког, Бијељине, Приједора, Добоја и Модриче.

Фестивал ће бити отворен свечаним концертом Хора "Србадија" у 20.00 часова у Центру за културу, под диригентским руководством професора Десанке Tракиловић и диригента Јелене Милићевић-Tракиловић.

Концерт ће бити у знаку 115 година од оснивања Хора "Србадија" у Бијељини, а публика ће моћи да чује много нових композиција.

Први такмичарски дан је субота, 10. мај, када ће бити одржано такмичење у категоријама мушки хорови, женски хорови, дјечији хорови и фолклор.

Tакмичења почињу у 11.00 часова у Центру за културу. Истог дана биће одржано и проглашење резултата првог такмичарског дана, додјела медаља, као и концерт хорова побједника /Центар за културу/.

Другог такмичарског дана, у недјељу, 11. маја, биће одржано такмичење у категоријама мјешовитих хорова и мјешовитих камерних хорова са почетком у 11.30 часова у цркви Светог Ђорђа, као и проглашење резултата другог такмичарског дана, додјела медаља и концерт хорова побједника /Центар за културу/.

Овогодишњи Фестивал је у знаку још једног веома значајног јубилеја - 100 година од смрти великог србског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, због чега су ове године хорови који се такмиче у категоријама мјешовити хор и мјешовити камерни хор обавезни да у свом програму имају једну композицију из опуса Мокрањчеве духовне музике.

Фестивал ће бити завршен у понедјељак, 12. маја, прославом крсне славе манастира Светог Василија Острошког у Бијељини, када ће бити служена Света архијерејска литургија на којој ће пјевати Хор "Србадија".

У ревијалном дијелу Фестивала биће уприличено вече посвећено Мокрањцу, на коме ће наступити хорови Основне и Средње музичке школе "Стеван Стојановић Мокрањац", под диригентском управом Јелене Милићевић-Tракиловић.

Улаз на све фестивалске садржаје је бесплатан.

Први хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" одржан је у Бијељини у мају 2002. године. Идеја о покретању међународног хорског фестивала потекла је од професора Десанке Tракиловић, диригента Србског црквеног и пјевачког друштва /СЦПД/ "Србадија" и умјетничког директора манифестације.

Извршни организатор Фестивала је Србско црквено пјевачко друштво "Србадија" које је, својим угледом и бројним међународним наградама, успјело привући реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике.

Подршку у организацији Фестивала пружају Србска православна црква, град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

"Мајске музичке свечаности" су у протеклих дванаест година окупиле више од 430 хорова и више од 20.000 хорских пјевача из Србије, Бугарске, Украјине, Аустрије, Њемачке, Грчке, Мађарске и БиХ.

Чланови жирија били су најпризнатији умјетници, професори музике, композитори и диригенти Светислав Божић, Зорислава Васиљевић, Даринка Матић-Маровић, Ненад Љубинковић, Весна Шоуц, Ђорђе Станковић, Љубов Уколова, Александар Зјускин, Костадин Бураџиев, Честмир Душек и други.