Већина Швеђана умриејће са хипотеком

08-05-2014 01:32:16 | | Таnjug/ capital.ba/ mojenovosti.com |

СТОКХОЛМ, Већина Швеђана који отплаћују хипотеке умријеће прије него што врате дугове, показала је најновија студија шведске централне банке.

Банка је анализирала приходе готово четири милиона грађана, односно 52 одсто одрасле популације, и отплату дугова у периоду од 2010. до 2013, преноси Франс прес.

Студија је показала да дугови 25 одсто грађана расту сваке године, док за 15 одсто њих остају исти из године у годину. Преосталих 60 одсто отплаћује хипотекарне кредите, али веома спорим темпом.

„Уколико дужници који су смањили своја дуговања у периоду у ком је вршено истраживање наставе да смањују задуженост истим темпом, у просјеку ће отплатити дугове за око 100 година“, наводе економисти централне банке Јакоб Виндстранд и Дилан Олсер.

Швеђани који су подигли хипотекарне кредите у просјеку имају дугове 3,7 пута веће од њихових годишњих примања. у домаћинствима са нижим примањима дугови су и четири пута већи.

Осим хипотекарних кредита, који чине 95 одсто њихових дуговања, Швеђани се не задужују много. У земљи са ниском стопом незапослености у поређењу са остатком Европе и гдје већина становника посједује дом, власници кућа и станова желе да искористе ниске каматне стопе, што доприноси константном расту цијена некретнина.

Међународни монетарни фонд је у више наврата упозорио Шведску на ризике који пријете њеном финансијском систему, који је доживјео колапс након пуцања балона на тржишту некретнина 1990-их.

Добитник Нобелове награде за економију Пол Кругман је у јануару изјавио да у Шведској по свој прилици „расте нови балон“. Неки економисти се, међутим, не слажу са тим, наводећи да шведска домаћинства имају велику уштеђевину и средства ван сектора некретнина и да до раста цијена долази због недовољне изградње нових домова.