Песков: За жаљење планови Берлина да се према Москви односи као према супарнику

07-06-2016 09:35:15 | | / vostok.rs |


Информације о плановима Берлина да се према Москви односе као према супарнику изазивају жаљење и забринутост, изјавио је прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков.

„Ако информације о новој редакцији ’Беле књиге‘ одговарају стварности, то може изазвати и жаљење и забринутост истовремено. Жаљење — јер ако је то истина, ради се о још једном неразумевању суштине позиције руске стране, која је добро позната, која је доследна и није усмерена на конфронтацију већ на стварање атмосфере узајамно корисне сарадње на европском континенту“, рекао је Дмитриј Песков новинарима, коментаришући медијска саопштења.

„И забринутост — јер је ова позиција заснована на неразумевању, а можда и на нетачним информацијама. Овакав став, наравно, може да доведе до неких конфронтационих акција, што ни на који начин неће допринети односима узајамног поверења и сарадње“, додао је он.

Раније је објављено да немачка Влада први пут од 2006. године спрема корекцију „Беле књиге“ — плана политике националне безбедности. Документ од 80 страница који је саставило Министарство одбране промениле су друге безбедносне структуре. На крају је у њега унет низ кључних промена, укључујући оних које се односе на Русију — Москва се од сада не сматра „партнером“ већ „супарником“, пише „Велт“.