САД врше притисак на Кијев да реализује Мински споразум

05-06-2016 11:35:47 | | / vostok.rs |


САД су повећале притисак на Кијев како би реализовао Мински споразум, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за телевизију „Русија 1“.

„Према нашим оценама које су засноване на информацијама из најразличитијих извора, САД заиста врше притисак на украјинску страну како би реализовала Мински споразум у делу који се тиче ње. У том делу већина политичких договора у целини зависи од тога како ће се Кијев договорити са Доњецком и Луганском“, рекао је Сергеј Лавров.

Украјинске власти су у априлу 2014. године отпочеле војну операцију против становништва незадовољног државним превратом на истоку земље. Према подацима УН, у сукобима је живот изгубило око 9.000 хиљада особа.

Питање решавања ситуације у Донбасу је покретано, између осталог, и током састанака контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који садрже кораке за деескалацију конфликта, укључујући примирје. Ипак, и након споразума о примирју, између страна у конфликту се наставља размена ватре.

Москва је спремна да пристане да сарадници посматрачке мисије у Донбасу носе оружје за самоодбрану, изјавио је руски министар спољних послова.

„Пиштољи за самоодбрану. То има смисла. Може се сматрати да је то елеменат полицијске функције, али је то пре свега чување и праћење да се не нарушава линија повлачења и места складиштења (оружја)“, рекао је министар.

Притом, према речима Лаврова, искуство „показује да су веома често ненаоружани посматрачи боље заштићени него кад поседују лично оружје“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут