Европске берзе у минусу јер украјинска криза нагриза профите

07-05-2014 02:01:44 | | Hina/ capital.ba/ mojenovosti.com |

ЛОНДОН, На европским су берзама цијене акција јутрос пале под притиском јучерашњих оштрих губитака на Wаll Streetu, али и знакова да украјинска криза почиње нагризати пословне резултате европских компанија.

FTSEurofirst индекс 300 водећих европских акција ослабио је до 9,30 сати 0,3 одсто, на 1.339 бодова.

Лондонски Ftse, франкфуртски DAX и паришки CAC индекс били су у 9,30 сати у минусу између 0,25 и 0,49 одсто.

Знак инвеститорима да украјинска криза нагриза профите европских компанија данас је била објава друге по величини француске банка Societe Generale, која је отписала 525 милиона евра вриједну имовину у својој руској филијали, Rosbanku. Као разлоге за тај потез у тој банци навели су појачану неизвјесност због пада курса руске рубље. Цијена акције Societe Generalea јутрос се спустила 2 одсто.

Дански Carlsberg, европски произвођач пива с једном од највећих изложености руском тржишту објавио је нижу добит за прво тромјесечје, такође због пада курса руске рубље. Компанија је уједно снизила циљану овогодишњу добит. Цијена акције Carlsberga пала је јутрос 2,2 одсто.

„Уопштено, таква упозорења у вези добити било је за очекивати и вјероватно ће их бити све више“, каже Markus Huber, трговац у инвестиционом друштву Peregrine&Black.

На Токијској је берзи Nikkei индекс јутрос потонуо 2,9 одсто, на 14.033 бода, што је његов највећи дневни пад од половине марта.