Москва подржава извештај УН о мучењима у Донбасу

05-06-2016 10:38:57 | | / vostok.rs |


Москва подржава препоруке посматрачке мисије Уједињених нација Кијеву о неопходности да се прекину мучења и пљачкања које врше украјинске специјалне службе, саопштило је у Министарство спољних послова Русије.

Четрнаести извештај посматрачке мисије Уједињених нација за људска права у Украјини у периоду од 16. фебруара до 15. маја 2016. године представљен је 3. јуна.

У петак је помоћник генералног секретара Уједињених нација за људска права Иван Шимонович саопштио да посматрачка мисија УН и даље добија податке о мучењима, суровом понашању и хапшењима која врши Служба безбедности Украјине у зони сукоба у Донбасу.

Портпаролка Савета за безбедност Украјине Елена Гитљанска саопштила је да то тело негира те оптужбе.

Министарство иностраних послова Русије оценило је да извештаји мисије УН о Украјини постају објективнији када је реч о систематском масовном нарушавању људских права од стране Кијева.

„Сарадници УН принуђени су да констатују да се ситуација није променила. Са сваким новим извештајем реална слика незаконитих дејстава украјинских специјалних служби постаје све очигледнија. Сада и Уједињене нације говоре о постојању тајних затвора у земљи, у којима Служба безбедности Украјине држи затворенике, стално их мучећи“, наведено је у саопштењу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут