Не сме се одлагати коначно уништење ДАЕШ-а и Нусра фронта

05-06-2016 10:19:50 | | / vostok.rs |


Руско-амерички дијалог о Сирији развија се прилично интензивно, али су неопходне ефикасније мере у борби против терориста ДАЕШ-а и Нусра фронта, у томе је главни проблем, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Не могу да кажем да се интензитет састанака одражава на број конкретних договора јер ситуација није једноставна. Главни проблем је у томе што смо ми убеђени да су приоритет конкретне, ефикасније и јаче мере у борби против терориста ДАЕШ-а и Нусра фронта“, рекао је Лавров у интервјуу телевизијском каналу „360 степени Подмосковље“.

Како је навео руски министар, Москва сматра да све остало треба да има другостепени значај.

„Да, важно је омогућити приступ хуманитарној помоћи у сва насеља која је блокирала једна или друга страна, одржавати прекид ватре, спречавати нарушавања. Важно је да се покрене политички процес који кочи радикална опозиција која одбија да седне за преговарачки сто и која поставља услове“, навео је Лавров.

Према речима шефа руске дипломатије, већина западних партнера „у говорима признаје да не треба да буде никаквих изговора за одуговлачење уништења ДАЕШ-а и Нусра фронта, који покушавају и да се умреже са другим организацијама“.

Једнострани потези Кијева подривају Мински споразум


Уколико потези Кијева, када је реч о политичкој реформи, не буду усаглашени са Донбасом, биће угрожен Мински споразум, рекао је Сергеј Лавров.

„Буквално ових дана појавиле су се гласине о томе да би Врховној ради могао да буде поднет пакет докумената. У погледу тематике све ће то бити усклађено са захтевима Минског споразума, али ако ти документи суштински не буду усаглашени са Донбасом, то ће угрозити Мински споразум“, изјавио је Лавров.

Он је додао да се Русија обратила партнерима из „Нормандијског формата“, Французима и Немцима, позвавши их да не дозволе кораке који би могли да створе озбиљне додатне препреке на путу реализације Минског споразума.

„Тамо је прецизно записано да реформа Устава, закон о локалним изборима и закон о посебном статусу Донбаса морају да буду усаглашени са представницима Луганска и Доњецка. Потребна је и потпуна амнестија учесника тих догађаја са обе стране — управо таква каква је била примењена на учеснике догађаја на Мајдану у фебруару 2014. године“, додао је министар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут