Русија предлаже нове транзитне коридоре

04-06-2016 10:22:28 | | / vostok.rs |


Русија предлаже страним клијентима да за превоз робе користе нове транзитне коридоре, изјавио је заменик руског министра саобраћаја Алексеј Циденов.

„Први коридор који још није коришћен, а који има перспективу, јесте пут из Западне Кине, из Казахстана, преко Мурманска, на источну обалу САД. Овај коридор, ако се упореди са путем из Западне Кине за Њујорк, за трећину је краћи од стандардног пута, који води од источне обале Кине, кроз читав Тихи океан, преко Панамског канала на источну обалу САД, где је концентрисана пословна активност“, објаснио је заменик министра саобраћаја Русије Алексеј Циденов.

Русија ствара железничку и друмску инфраструктуру у оквиру мурманског пројекта за правац према западној обали Колског залива.

„Терминали који се сада тамо праве пре свега су планирани за пренос терет. Није предвиђен ни контејнерски терминал. Ми смо спремни да упутимо званичан предлог свима који желе да уплове у Мурманск и буду учесници новог коридора на источној обали САД“, нагласио је Циденов.

„Да кажем одмах, то није виртуелни пројекат. Ми смо разговарали са кинеским министром саобраћаја, њиховим железницама, Комитетом за реформе и развој, и видели званичну заинтересованост кинеске стране за обезбеђење изласка из западне Кине на источну обалу САД по том новом коридору“, додао је заменик руског министра.

Други нови правац који је Русија спремна да предложи јесте излаз на Црно море преко луке Тамањ.

„О томе смо разговарали са кинеским колегама. Достик (Казахстан) — Тамањ — Црно море — југ Европе — нови је правац који смо спремни да развијамо. Имамо добар раст транзитног превоза из Кине преко Казахстана у Европу, преко Бреста. Међутим, то је северна Европа. Излаз преко Црног мора — то је за Јужну Европу. То је алтернативни пут заобилазнице Каспијског језера, преко Ирана. Ми разумемо перспективу овог коридора, он ствара алтернативу за повећану конкуренцију“, изјавио је Циденов.

„Плус, ове године се завршава реконструкција приступа према Балтику у подручју лука Висоцк и Приморск. Правимо железничку заобилазницу Санкт Петербург — Хелсинки, излазак на балтичку обалу. Притом, у подручју Висоцка и Приморска дубина је одлична и тамо нису потребни радови на великим дубинама“, закључио је Циденов.