САД: Претња исламског екстремизма на Косову расте од 1999. године

04-06-2016 04:38:01 | | / vostok.rs |


Претња насилног исламског екстремизма на Косову постепено је расла од сукоба 1999. године, делимично уз помоћ новца страних организација које пропагирају екстремистичке идеологије, констатује се у извештају Стејт департмента.

У извештају о тероризму у свету за 2015. годину, истиче се да је са Косова око 250 до 300 терориста путовало у Сирију и Ирак да би се борило у редовима ДАЕШ-а или Нусра фронта, а да је око 50 њих убијено.

У делу извештаја за Косово, које се третира одвојено од Србије, констатује се, такође, да насилне екстремистичке групације активно користе друштвене медије за ширење пропаганде и регрутовање следбеника.

Иако се указује да у прошлој години на Косову није регистрован ниједан терористички инцидент, подсећа се да је полиција ухапсила осумњичене за планирање таквих напада.

"Косовска влада наставља сарадњу са САД у области контратероризма, а Американци су обучавали тамошњу полицију и помагали и њој и правосуђу у случајевима борбе против тероризма", додаје се у извештају.

"Пошто безбедносна и политичка ситуација на северу Косова и даље ограничава способност владе у Приштини да на том подручју врши власт, Кфор и Еулекс сарађују са косовском полицијом у одржавању безбедности, укључујући границе", оцењује Стејт департмент.

У извештају се, као терористички инцидент у прошлој години, бележи хапшење пет косовских Албанаца 11. јула 2015. због покушаја да баце отров у језеро Бадовац из кога се Приштина снабдева водом.

Полиција је најпре ухапсила тројицу, а затим још двојицу, за које се испоставило да су се борили у Сирији у редовима ДАЕШ-а. Сва петорица су оптужени за тероризам, додаје се у извештају, преноси Танјуг.