Чуркин тражи од Запада да укине санкције Сирији

04-06-2016 07:18:59 | | / vostok.rs |


Западне земље могу позитивно да утичу на нормализацију ситуације у Сирији тако што ће тој земљи укинути санкције, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

У петак је Савет безбедности Уједињених нација одржао затворену седницу поводом хуманитарне ситуације у Сирији, током које је заменик генералног секретара за хуманитарна питања Стивен О’Брајен изјавио да УН намеравају да се у недељу обрате сиријским властима са молбом да одобри спровођење ваздушних хуманитарних операција.

Одговарајући на питање да ли постоји уверење да ће бити омогућено безбедно извођење ваздушних операција у Сирији Чуркин је рекао да о томе „треба разговарати са властима Сирије“.

„Надам се да ће поједине чланице Савета безбедности УН моћи да пошаљу своје људе у Дамаск и да се побрину за то. Они такође могу да дају свој допринос“, нагласио је Чуркин.

Према речима руског дипломате, то је, пре свега, „укидање једностраних санкција Сирији“.

Чуркин је рекао да су санкције, према анализи Уједињених нација, негативно утицале на хуманитарну ситуацију у тој земљи.

Крајем маја Савет Европе одлучио је да продужи индивидуалне и економске санкције Сирији до 1. јуна 2017. године, због, како је наведено, наставка репресије против цивилног становништва.