Климов: Нема више „менторског тона“ посланика ЕП према Русији

03-06-2016 08:28:59 | | / vostok.rs |


Посланици Европског парламента више немају менторски тон према Русији, сматра заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне односе Андреј Климов.

„Менторски тон је нестао. Део оних са којима сам разговарао кажу да су престали да нам моралишу након што је Русија означила црвену линију и рекла да је спремна да издржи до краја и показала то у случају Крима, у сиријском случају и на бројним другим местима“,изјавио је сенатор руским новинарима.

Климов је то изјавио након састанака у Бриселу са члановима фракција Европског парламента који представљају како „стару“ Европу, тако и балтичке државе.

Према речима Климова, данас у ЕП „говоре са нама као са представницима велике земље која спроводи независну спољну политику и са којима је пожељно да се преговара“.

„Штавише, схватили су, а ја сам то чуо на бројним састанцима, да санкције ЕУ не врше онакав утицај на Русију који су очекивали да виде“, додао је он.

Сенатор је стекао утисак да у ЕУ „сада не знају шта да ураде како би ту причу са санкцијама полако преокренули, а да не изгубе образ“.

Климов је коментарисао могућност „најскоријег укидања тзв. ’стоп-листа‘ за чланове Државне думе Русије“ у Европском парламенту.

„Чим се укину ’стоп-листе‘ за наше посланике бићемо у могућности да учинимо одговарајући корак“, закључио је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут