Форд обуставља производњу у Венецуели

06-05-2014 05:26:16 | | Bizlife.rs/ capital.ba/ mojenovosti.com |

КАРАКАС, Амерички произвођач аутомобила Форд обуставио је послове монтаже у Венецуели због мањка девиза које су му потребне за увоз дијелова, кажу у фабрици.

Попут осталих приватних предузећа, и произвођачи аутомобила жале се да због владине контроле валута која укључује ограничења и кашњења у куповини долара не могу увозити кључне производе.

У разговору за Реутерс, радници Фордовог погона у Валенсији који су жељели да остану анонимни, казали су да ће рад у том погону бити парализован до краја маја.

Венецуелански министар транспорта потврдио је прекид рада у Форду, али је додао да би он требао бити настављен за двије недјеље, будући да су представници Форда и владини званичници ријешили одређена „озбиљна уска грла“. Државно тијело за валуте Cencoez, ове недјеље ће опростити Форду 20 милиона долара дуга, додао је министар.

У првом кварталу ове године, производња у тамошњој посрнулој аутоиндустрији пала је чак 76 одсто, на само 3.424 возила, у односу на 14.316 произведених у првом тромјесечју 2013, показују подаци удружења произвођача аутомобила Цавенез.

У прва три мјесеца 2014. Форд је у Венецуели произвео само 499 аутомобила. И Тоyота је у фебруару обуставила монтажу возила у Венецуели због мањка девиза.

Аутомобилски сектор је тек један у низу оних који од владе предсједника Ницоласа Мадура захтијевају више долара за потребе увоза. Предсједник Мадуро тврди да бескрупулозни бизнисмени преувеличавају потребу за доларима како би њима трговали на црно.

Министри његове владе ипак се састају с челницима компанија како би ријешили проблеме и зауставили нагли пад производње.