Русија поклонила грађанима прво бесплатно земљиште у Далеком истоку

01-06-2016 02:32:38 | | / vostok.rs |


Прве породице у Русији у Амурском региону су добиле бесплатне хектаре земљишта у оквиру програма који има за циљ да развија Далеки исток земље. Ова област, Аркхарински дистрикт Амурског региона који се граничи са Кином, изабран је као проба за ову иницијативу.

"Прве три апликације су добили становници тог подручја, који се већ дуги низ година баве пчеларством. Власти Дистрикта су већ одобриле коришћење земље, а имовинска права су регистрована", рекао је портпарол локалне заједнице Интерфаксу.

Још две апликације се обрађују; једна од њих је колективна апликација за три породице које се такође баве пчеларством.

Аркхарински округ се налази на граници са Кином. Кроз Дистрикт пролази и Транс-Сибирска пруга, као и савезни аутопута Чита-Хабаровск.

Простор има 50.000 хектара пољопривредног земљишта и 500.000 хектара шуме.

Гувернер Јакутије, друге области укључене у овај програм, најавио је да поред земљишта које нуди држава, његова област ће обезбедити још 2,5 хектара за све заинтересоване. Јаккутија је позната по својој суровој клими и најхладнијим температурама забележеним у северној хемисфери.

Раније је председник Русије Владимир Путин потписао Закон о давању грађанима да бесплатно користе земљу на Далеком истоку.


Сада сваки грађанин Русије може да искористи своје право да на рок од пет година добије на коришћење најмање хектар земље која се налази у власништву државе или општине. Она се може налазити на територији Републике Саха (Јакутија), у Камчатском, Приморском и Хабаровском крају, Амурској, Магаданској и Сахалинској области, Јеврејској аутономној области или Чукотском аутономном округу.
Након истека пет година земља се може узети у закуп или добити у власништво. Притом, купопродаја добијене земље није дозвољена. Она се не може давати у закуп или на коришћење странцима, компанијама, као ни људима без држављанства.

Нацрт закона је био израђен по налогу Владимира Путина. Према истраживању, 63 одсто становника Далеког истока сматра да ће бесплатно давање земље повећати стандард региона.

Почетком марта Министарство економског развоја је предложило да се становништву бесплатно додели земља која се не експлоатише.