Пољска одустаје од уговора са „Гаспромом“

31-05-2016 09:55:23 | | / vostok.rs |


Државна гасна компанија Пољске ПГНиГ не намерава да продужи дугорочни уговор са „Гаспромом“ за испоруку руског гаса, изјавио је за агенцију Ројтерс надлежни владе Пољске за питања гасне и енергетске инфраструктуре Петар Наимски.

„Ми ћемо тежити томе да дугорочни уговор оде у прошлост. Ако цена руског гаса буде довољно конкурентна, не искључујемо могућност његовог увоза, али сигурно не у оквирима дугорочног споразума“, изјавио је Наимски.

Рок важења уговора, потписаног 1996. године, истиче 2022. године. Према овом уговору, Пољска добија до 10,2 милијарде кубних метара руског гаса годишње. Потрошња земље износи скоро 15 милијарди кубних метара.

Пољска сматра да је важећа ценa гаса из Русије прецењена. Током 2015. године ПГНиГ је захтевала од „Гаспром експорта“ ревизију тарифа. О овом питању ће, највероватније, бити одлучено на арбитражном суду.

Пољска је, да би смањила зависност од руског гаса, изградила први терминал природног течног гаса у земљи. Он омогућава земљи да купујe гориво у скоро свакој држави на свету. Притом, експерти истичу све веће губитке Варшаве. Тако је, на пример, гас са Блиског истока 2,5 пута скупљи од руског.

Осим тога, Варшава намерава да реализује пројекат гасовода у Северном мору, који ће Пољској омогућити да добија средства из Норвешке преко Данске и Балтичког мора.