Зашто не постоје безбједносне гаранције за србска стратишта?

04-05-2014 02:54:35 | | / mojenovosti.com |

САРАЈЕВО - Посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић рекла је јуче да треба да се огласе сви "душебрижници из Сарајева који пишу разна писма" на адресе ЕУ и ОХР-а и да кажу зашто у Федерацији БиХ /ФБиХ/ још не постоје основне безбједносне гаранције да породице страдалих посјете србска стратишта.
"Зашто у ФБиХ ни 22 године након рата породице настрадалих Срба не могу да посјете стратишта? Дозвољено им је да посјете два стратишта - `Добровољачку` и `Тузланску колону`. Ни за једно друго стратише, ниједан логор у Сарајеву не дозвољава се да се тамо оде, што је велика брука и мрља на образу ФБиХ", рекла је Пандуревићева новинарима у Источном Сарајеву.

Према њеним ријечима, то је и "на образу" Тужилаштва БиХ, јер би основни ред био да се главни тужилац БиХ Горан Салиховић појавио на обиљежавању 22 године од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву.

"Ако каже да не може да спава због жртава у овом рату, било би лијепо због поштовања и пијетета према жртавама да је дошао, или да се данас огласи и каже када ће коначно Тужилаштво БиХ одговорити на приговор Министарства унутрашњих послова Републике Српске", рекла је Пандуревићева.

Она очекује да Салиховић саопшти јавно да ли је заиста ад акта и заувијек завршен предмет "Добровољачка".

Чланови породица војника некадашње ЈНА, страдалих у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, као и преживјели злочина и званичници Републике Српске, на челу са премијером Српске Жељком Цвијановић, јуче су у Добровољачкој улици одали почаст страдалима.