Британски тенкови стижу на Балтик

30-05-2016 09:30:46 | | / vostok.rs |


Велика Британија разматра могућност да пошаље хиљаду војника, тенкова и артиљерије у Естонију, Летонију и Литванију у оквиру новог програма НАТО-а, преноси Тајмс позивајући се на војне изворе.

Раније је министар спољних послова Велике Британије Филип Хамонд изјавио да би у оквиру јачања алијансе у региону НАТО могао да постави четири-пет батаљона на принципу ротације у земљама источне Европе. Према наводима листа Волстрит џурнал, САД би у балтичке земље послале два батаљона, још један батаљон би обезбедиле оружане снаге Немачке и Велике Британије.

Према подацима Тајмса, Лондон планира слање тенковске тактичке групе, која ће поред тенкова бити опремљена и артиљеријом. Питање ће бити решено на самиту у Варшави.

Осим тога, пакт разматра могућност да постави складишта са тенковима и другим тешким наоружањем у источној Европи, да би повећао одбрану НАТО-а, истиче лист.

Касније је заменик државног секретара САД Ентони Блинкен изјавио да ће НАТО у источној Европи по принципу ротације разместити четири хиљаде војника. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је команда НАТО-а препоручила да размести мултинационалне батаљоне у неколико земаља источне Европе, али ће одлука о бројности војске и тачним локацијама бити донета на самиту у јулу.