Патријарх Иринеј предлаже да Тесла буде сахрањен у порти Храма

30-05-2016 10:01:02 | | / vostok.rs |

Председник Томислав Николић и патријарх Иринеј разговарали о обнови Храма Светог Саве. Патријарх је предложио да посмртни остаци Николе Тесле буду сахрањени у порти Храма.


Патријарх Иринеј је нагласио да је Храм Светог Саве место духовног окупљања Срба и подвукао да је веома важно да се сви ујединимо његовој обнови.

Патријарх је на састанку изложио и предлог да посмртни остаци србског научника Николе Тесле буду сахрањени у порти Храма Светог Саве, где ће му бити подигнут и споменик.

На састанку су анализиране досадашње активности на прикупљању средстава за израду мозаика, као и припремних радњи за постављање живописа у унутрашњости Храма Светог Саве.

Николић је истакао да је веома важно усагласити информације и активности и утврдити пресек стања на изради мозаика.

Подвукао је да је сада кључни моменат да се још снажније у завршне радове укључе домаћи привредници и појединци, с обзиром на то да је реч о обнови симбола јединства и духовности србског народа – Храма Светог Саве, наводи се у саопштењу Прес-службе председника Републике.

"Србија је захвална на донацији Руске Федерације и показаној жељи да се финансира израда дела мозаика“", нагласио је Николић и додао да је веома важно да те извођаче радова бира руска страна, а да надзор спроведе комисија формирана при Синоду Српске православне цркве.