„Гаспром“ потврдио да ће црноморски гасовод из Русије изаћи на копно у Бугарској

26-05-2016 07:58:53 | | / vostok.rs |


Компанија „Гаспром“ потврдила је да ће црноморски гасовод из Русије изаћи на копно у Бугарској.

Претходно је помоћник руског председника Јуриј Ушаков изјевио да би нови гасовод из Русије у Грчку и Италију могао да пређе преко дна Црног мора, а затим преко територије Бугарске.

„Ради се на пројекту за испоруку гаса из Русије за Грчку и Италију преко трећих земаља. Гасовод ће ићи дном Црног мора, а затим ући на територију једне од обалских земаља, највероватније Бугарске“, рекао је Ушаков.

Русија и Грчка могле би да потпишу низ споразума у области енергетике, туризма и инвестиција током посете руског председника Владимира Путина Грчкој, додао је Ушаков.

Руски „Росњефт“ и грчка компанија „Хеленик петролеум“ могли би да потпишу споразуме о основним условима испоруке нафте и нафтних деривата, а претпоставља се да ће са руске стране тај документ потписати директор „Росњефта“ Игор Сечин.

„Гаспром“, италијански „Едисон“ и грчка компанија ДЕПА су 25. фебруара у Риму потписали меморандум о испоруци гаса из Русије преко Црног мора и трећих земаља у Грчку, а из Грчке у Италију, са циљем организације јужне маршруте испоруке руског природног гаса у Европу.

У ову сврху, стране намеравају да користе у максималном могућем обиму резултате рада „Едисона“ и ДЕПА у оквиру пројекта „ИТГИ Посејдон“, наведено је у саопштењу. Притом није било јасно на коју европску обалску земљу ће изаћи морска деоница гасовода из Русије. Са тачке гледишта логистике, то могу да буду Румунија, Бугарска или Турска.

Пројекат ИТГИ (Interconnector Turkey—Greece—Italy) у дужини од око 800 километара замишљен је да транспортује азербејџански гас по маршрути Турска—Грчка—Италија. Планирано је да капацитет гасовода буде на нивоу од 8-10 милијарди кубних метара. Претпоставља се да ће се по једна милијарда кубних метара испоручивати на тржишта Бугарске и Грчке, а остатак — у Италију. „Посејдон“ је пројекат морског дела гасовода ИТГИ, који ће проћи по дну Јонског мора и повезати систем транспорта гаса Грчке и Италије. „Едисон“ и ДЕПА учествују у пројекту „ИТГИ Посејдон“ на равноправној основи.