Путин: Интеграција Европе и Евроазије кључна за економску безбедност

26-05-2016 08:51:58 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин, уочи његове посете Грчкој која је заказана за 27. мај, поручио је да је интеграција Европе и Евроазије кључни корак ка јачању економске и хуманитарне сарадње ради постизања једнаке и недељиве безбедности.

Он је у интервјуу за грчки лист „Катимерини“ рекао да тренутни проблеми у односима Русије и Европске уније нису нерешиви, већ да је потребно напустити принципе једностране политике и успоставити партнерство базирано на поштовању међусобних интереса.

„Неопходно је дати одговор на питање како ми видимо будућност наших односа и куда ће нас то одвести? Уверен сам да закључке морамо извући из минулих догађаја у Украјини и да морамо да наставимо да стварамо јаку везу између Атлантика и Пацифика — зону економске и хуманитарне сарадње ради постизања једнаке и недељиве безбедности“, рекао је он.

Према његовим речима, јака позиција Европе у новом међународном поретку може бити постигнута само уколико се уједине напори свих европских земаља, укључујући Русију.

„Многострани дијалози између Грчке и Русије су важан елемент овог система, пре свега када је реч о енергетском сектору. Диверсификација енергетског тржишта ће позитивно утицати на поузданост испоруке енергената, као и на саму енергетску сигурност целокупног Старог континента“, истакао је руски председник.

Русија је одувек имала Грчку у виду када је реч о испорукама енергената у Европу, а доказ за то је и продужетак уговора о испоруци гаса тој земљи до 2026. године, подвукао је Путин.

Са тим у вези, Путин се осврнуо и на недавни меморандум о разумевању између руског „Гаспрома“, италијанског „Едисона“ и грчке ДЕПА о испоруци гаса преко Црног мора преко треће земље, који говори о томе да упркос обустави изградње „Јужног тока“, Русија и даље разматра опције како да допреми гас до Европе.

Руски председник је такође навео да се поред енергетике успешна сарадња између Русије и Грчке огледа и у сферама науке, образовања и туризма, као и да је дијалог између две земље покренут посетом Русији грчког премијера Алексиса Ципраса прошле године, а потврђен током боравка председника Прокописа Павлопулоса у Русији у јануару.

Владимир Путин ће 27. маја допутовати у Грчку у дводневну посету где ће се састати са грчким председником Прокописом Павлопулосом и грчким премијером Алексисом Ципрасом. Он ће се затим упутити на Атос где ће присуствовати прослави хиљадугодишњег руског присуства на Светој Гори.


КАТЕГОРИЈЕ