Америчке фирме на офшор рачунима држе скоро билион долара

02-05-2014 04:04:21 | | Таnjug/ capital.ba/ mojenovosti.com |

ЊУЈОРК, Америчка интернет аукцијска кућа еBаy вратиће у САД милијарде долара које је држала на офшор рачунима, изабравши да плати велики порез код куће да би на располагању имала средства потребна за евентуалне будуће аквизиције.
Обим средстава америчких технолошких компанија на иностраним рачунима скочио је у посљедњих неколико година, будући да су фирме као што су Apple, Microsoft и Google често избјегавале високе порезе у САД, које би морале да плате да су доносиле кући профит зарађен на иностраним тржиштима, пише лист Financial Times.
Бонитетна агенција Мооdy`s процијењује да се на офшор рачунима тренутно држи око 950 милијарди долара или 60 одсто укупних средстава америчких фирми.
еBаy наводи да га очекује порез од три милијарде долара на зараду од девет милијарди коју ће пребацити у САД, али да ће му тај потез омогућити флексибилност у пословању и планираном откупу акција.
У првом кварталу еBаy је остварио приходе од 4,3 милијарде долара, 14 одсто више у односу на исти период лани. Прије враћања новца у САД, компанија је на домаћем тржишту имала средства вриједна нешто више од 2,2 милијарде долара.