Изјаве НАТО-а о сарадњи са Русијом личе на „смоквин лист“

25-05-2016 12:06:40 | | / vostok.rs |


Шеф Комитета за међународне послове Државне думе Русије Алексеј Пушков сматра да ни о каквом успостављању односа са НАТО-ом не може бити говора све док Алијанса не престане да користи стратегију „застрашивања Русије“.

Алексеј Пушков је навео да све изјаве генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга о обнови делатности Савета Русија-НАТО — „нису ништа више од смоквиног листа“.

„У НАТО-у постоји група држава које желе војну конфронтацију са Русијом. То су балтичке земље, Румунија, Пољска, Велика Британија и САД“, изјавио је Пушков у интервјуу „Росијској газети“.

Према његовим речима, Москва треба то да схвати као „сигнал да ни о каквом успостављању односа са НАТО-ом у догледној перспективи не може бити ни говора“.

„У сваком случају, док НАТО не напусти своју нову стратегију офанзивног базирања и застрашивања Русије, док се не врати Основном акту који је потписан 1997. године, док се не објасни ’младоевропљанима‘, који се бацају у борбу, зашто им не дозвољавају да западну алијансу увуку у потенцијални војни сукоб са Москвом“, објаснио је руски парламентарац.

Према његовом мишљењу, све изјаве генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга о обнови делатности Савета Русија-НАТО да Алијанса „жели више дијалога“ — „није ништа више од смоквиног листа“ који треба да сакрије да НАТО јача своје војно присуство на границама са Русијом и да се спрема да прихвати нове агресивне одлуке на самиту у Варшави јуну.

„Акције НАТО-а нису одговор на руску претњу, зато што она не постоји. То је стварање нове геополитичке реалности, покушај да се Русија стави под стални војно-политички притисак Западне алијансе. Међутим, садашња Русија на то никад неће пристати“, додао је Пушков.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут