Грушко: Политика ширења НАТО-а ствара линије раздора у Европи

24-05-2016 08:34:39 | | / vostok.rs |


Убрзан пријем Црне Горе у НАТО је сигнал да Пакт није спреман за заједнички рад на стварању система европске безбедности, изјавио је стални представник Русије у НАТО-у Александар Грушко.

„То показује да је убрзано увлачење Црне Горе у НАТО, упркос процедурама саме Алијансе, доказ да је то био геополитички пројекат да се покаже да је политика отворених врата још увек жива, да је потребна“, рекао је Грушко на теле-мосту који је организовала „Русија севодња“.

Према речима сталног представника Руске Федерације, Црна Гора је примљена у НАТО, практично, у околностима у којима се Пакт не придржава критеријума који је сам дао за пријем нових кандидата.

Политика проширења НАТО-а је у супротности са стварним потребама безбедности и само ствара линије поделе у Европи, изјавио је стални представник Русије при НАТО-у.

„Очигледно је да процес проширења НАТО-а није побољшао, већ и погоршао односе са земљама које су се придружиле савезу. А ако се пројектује ситуација у односима Русије и НАТО-а на Црну Гору, већ сада се тврди да оружане снаге Црне Горе треба да учествују у напорима да се балтичке државе заштите од агресивне Русије. У принципу, ово је политички театар апсурда. У том контексту, цела политика ширења НАТО-а је у супротности са стварним потребама безбедности и има за циљ јачање безбедности. Она само ствара линије поделе и помера се на исток. У овом случају, ово је још једна линија поделе на Балкану“, додао је Грушко.

Москва је забринута због неких праваца могуће сарадње НАТО-а и ЕУ. Ту се осети антируска оријентација, изјавио је Грушко.

„Још једна тема која је добила резонантни одјек је покушај НАТО-а да ојача сарадњу са ЕУ. Овде су одржани одговарајући састанци и договорено је да се настави у области такозваних заједничких интереса да се траже механизми повезивања и ефикасније коришћење капацитета. Оно што не може да нас не брине је да НАТО покушава да уведе у ЕУ сарадњу на хибридним операцијама, и овде је очигледна антируска оријентација“, додао је Грушко.

„ЕУ и НАТО су спремни да сарађују у области стратешке комуникације, и то је новоговор, или нова дефиниција контрапропаганде“, рекао је Грушко.