Пушков: Порошенко треба да одговара за трагедију у Одеси

24-05-2016 11:51:28 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко треба да поднесе извештај пред Саветом Европе за одсуство одговорних за догађаје 2. маја 2014. године у Одеси, а не да захтева да се појача притисак на Русију, изјавио је председник Комитета за међународне послове Државне думе Русије Алексеј Пушков.

Раније су Порошенко и генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд разматрали ситуацију у вези са чланом забрањене у Русији организације Меџлис кримско-татарског народа Илмијем Умеровим, у погледу којег су на Криму покренули кривични поступак за јавне позиве за кршење територијалног интегритета земље. Украјински лидер је затражио да се појача притисак на Москву.

„Пре него што захтева од Савета Европе да појача притисак на Русију, Порошенко мора да поднесе извештај за одсуство оних који су одговорни за масакр у Одеси“, написао је Пушков на свом твитер налогу.

​Након државног пуча у Украјини активисти „антимајдана“ су у знак протеста поставили шаторе на Куликовом пољу у Одеси. Другог маја 2014. године у подручју Грчког трга почела је туча између активиста „антимајдана“ са једне стране и фудбалских навијача „ултраса“ из Харкова и Одесе, као и радикала „евромајдана“ — са друге.

Велика туча је завршена ликвидацијом шатора и паљењем Дома синдиката у којем су се сакрили представници „антимајдана“. У конфликту је страдало 48 особа, док је више од 250 људи рањено.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут