Представљене двије књиге Милада Обреновића

01-05-2014 12:19:42 | | / mojenovosti.com |


ВИШЕГРАД - У Дому културе у Вишеграду представљене су нове књиге рогатичког писца Милада Обреновића под називом "Ко је јајету тата" и "Чудо невиђено".
Предсједник Друштва библиотекара Републике Српске Стојка Мијатовић синоћ је на промоцији нагласила да Обреновић ствара пјесничке слике које дјецу интересују, забављају их, а из којих она уче и размишљају.

"Аутор је у обје збирке пјесама ушао у поезију за дјецу на шаљив, забаван, али и бајковит и басновит начин какав се данас ријетко среће у књижевности", рекла је Мијатовићева.

Један од рецезената књига, књижевни критичар Раде Вучићевић из Пожеге истакао је да је овако обраћање дјеци својствено писцу великог искуства умијећа и начина да такву тему учини доступном онима који су искрени у обраћању старијима и гладни елементарног знања.

"Нико као деца не зна показати своју упитаност, а нико као аутор ових књига нема стрпљења и уверења да ће им на све то умети одговор дати и да све то остане у форми питалице, ругалице, или алегорије", додао је Вучићевић.

Обреновићеве пјесме су рецитовањем публици приближили чланови литерарне секције Основне школе "Вук Караџић", коју води професор Миљана Продан.

Аутор је рекао да су пјесме у збиркама спој традиционалног и савременог, јер је данас немогуће избјећи нову терминологију, али да је против претјеране употребе туђица у србском језик.