Мештани сека Краљњ у Црној Гори желе да поклоне земљу Путину и руском народу за војну базу

24-05-2016 09:05:17 | | / vostok.rs |


У селу Краље на црногорској планини Комови неколико људи је пожелело да поклони своја велика имања Владимиру Путину и братском руском народу.

„Ову територију бих предложио Русима за војне базе или као места за хотеле и одмор. То је моја идеја, а сами ће видети шта ће ту изградити. То поље би добродошло за хелиодром. Оно се пружа још километар према југу. Што се тиче шуме, тамо имам 15 хектара. То је око 150.000 квадратних метара — доста за руске ракетне системе, како би се бранили од агресора“, рекао је Драгаш Ђуришић у интервјуу за телевизију „Лајф“.

Ради се у томе што се православни Срби који живе у селу Краље у подножју планине Комови противе уласку у НАТО, за шта су власти Црне Горе.“

„Држава Црна Гора жели у НАТО, а ми смо против. Желимо да покажемо да је Алијанса агресивна организација која у свему гледа своје интересе. То је све моја земља, та шума на планини и поље према југу, све је моје — укупно 30 хектара. То је довољно. И наравно, ако се нешто деси, моји суседи ће ми се придружити и такође предложити своје земљу. Моја браћа су за то. Ми само шуме имамо око сто хектара“, додао је Ђуришић.

Осим земље, руској држави предлажу да обнови и касарну — историјски споменик који је остао из времена Османске империје. Она је изграђена 1899. године и била је одржавана од стране руске царске војске. У њој се чувало оружје старе српске породице Васојевић.

„Ту се налази оружје породице Васојевић, пушке којима су наши официри пуцали на Турке у граду Пећи. Ту се чувала пшеница коју су слали Руси. Њега су распродали уместо да га деле. И ето, ја сам добио идеју да ову касарну вратимо Русима како би је они вратили у ред и искористили је у своје сврхе. Она се урушава, кров је пао, а зграда има 300 квадрата“, објаснио је председник локалне самоуправе села Краље Милутин Ђурковић.