Русија предложила САД-у да заједно бомбардују терористе

20-05-2016 04:49:07 | | / vostok.rs |


Русија предложе САД-у да до 24. маја наставе да раде на формацијама „умерене“ опозиције након њиховог придруживања примирју у Сирији. Након тога Ваздушно-космичке снаге Русије могу почети да наносе ударе на остале, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Ми предлажемо САД, као копредседници Међународне групе за подршку Сирији, да од 25. маја почнемо са заједничким акцијама Ваздушно-космичких снага и авијације коалиције на челу са САД за планирање и наношење удара на одредима Нусра фронта, незаконитим формацијама које не подржавају режим прекида ватра, као и на караване са оружјем и муницијом, наоружане одреде који незаконито прелазе сиријско-турску границу, уз искључивање удара по цивилним објектима и насељима“, изјавио је министар одбране Русије.

Он је предложио САД да до 25. маја повуку групе за праћење примирја са сиријске територије која је под контролом Нусра фронта.

Од 25. маја Русија предлаже САД и да почну заједно да раде на планирању и извођењу ваздушних удара по јединицама Нусра фронта и паравојним формацијама у Сирији.

Русија оставља себи право да од 25. маја једнострано изводи ударе на терористе који се нису придружили примирју, нагласио је руски министар.

Он је навео да је предлог о заједничким акцијама Русије и САД у Сирији договорен са сиријским властима.

Шојгу је рекао и да се захваљујући САД 138 оружаних група придружило режиму прекида ватре.

Борбени потенцијал руске војске порастао за 32 одсто

Борбени потенцијал руске војске у последње три године порастао је за трећину. Оружане снаге су добиле више од 15.000 јединица наоружања и војне технике.

„За то време борбени потенцијал Оружаних снага је порастао за 32 одсто. Обим државних војних наруџбина је скоро удвојен. Од 2013. Године до данас војска је добила више од 15.000 јединица новог и модернизованог наоружања и војне технике“, рекао је Шојгу.

Руска војска завршила све задатке у Палмири

Деминирано је око 19.000 експлозивних направа које су милитанти оставили. Оружане снаге Русије су у потпуности испуниле задатке у сиријској Палмири која је ослобођена овог пролећа и од милитаната ДАЕШ-а. Сапери су деминирали око 19.000 експлозивних направа и очистили око 116 километара пута, рекао је Шојгу.

Русија предузима одговарајуће мере за заоштравање ситуације у југоисточном правцу

Војно-политичка ситуација у југоисточном стратешком правцу се веома заоштрила за последњу годину и натерала Русију да предузима адекватне мере.

„Последњу годину дана војно-политичка ситуација у југоисточном стратешком правцу се веома заоштрила. Пре свега је то повезано са ситуацијом у Блискоисточном региону, као и са покушајима низа иностраних држава да прошире своје војно присуство у непосредној близини наших граница. Ми смо принуђени да предузимамо адекватне реципрочне мере“, рекао је он.