Путин: Врхунац економске кризе прошао

20-05-2016 01:03:04 | | / vostok.rs |


Може се сматрати да је врхунац кризе у руској економији прошао 2015. године, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са представницима пословног света лидера самита Русија-АСЕАН .

„Низак ниво незапослености — мањи од 6 одсто, умерена висина спољног дуга — једна од најнижих, и суфицит трговинског биланса — 160 милијарди долара у 2015. години. Акције ЦБ Русије за увођење флексибилног курса рубље омогућиле су да се економија адаптира и очува високи ниво златних резерви, које су 1. маја износиле 391,5 милијарди долара. Резултат је — и то признају експерти — да се врхунац кризе може се сматрати прошлим“, рекао је руски председник Владимир Путин.

У будућности је, према његовим речима, могуће оснивање зоне слободне трговине између Евроазијске економске уније (ЕЕУ) и Удружења земаља југоисточне Азије (АСЕАН).

Путин је другог дана одржавања самита рекао да трговинска и инвестициона сарадња Русије и чланица АСЕАН-а заостаје за својим потенцијалима, као и да је Русија спремна да испуни захтеве чланица АСЕАН-а везано за испоруке енергената и да изгради нуклеарне електране у земљама тог региона.

„Интеракција у енергетском сектору би могла бити подигнута на нови ниво. Државе АСЕАН-а су суочене са растућом тражњом за угљоводоницима и електричном енергијом. Русија је спремна да на дугорочном нивоу покрије растућу тражњу, испоручујући енергију и нудећи пројекте изградње нуклеарних електрана нове генерације“, изјавио је руски председник.