ЉУДМИЛА УЛИЦКА ДОБИЛА ДРЖАВНУ НАГРАДУ АУСТРИЈЕ

30-04-2014 07:13:01 | | / mojenovosti.com |

Позната руска списатељица Људмила Улицка чије су књиге превдене на више од десет светских језика,добила је Државну награду Аустрије за 2014. г. у облассти европске књижевности.

Образлажући своју одлуку, министар културе Аустрије Јозеф Остермајер , је нагласио да Улицку мирне душе можемо сврстати у најистакнутије новелисте у Европи који су икад стварали.

„То је неподмитљиви аутор који успешно спаја руске и јеврејске традиције приповедања са савременим књижевним токовима“ , рекао је аустријки министар културе.

Награда чији је новчани износ 25.000 евра,Улицкој ће бити уручена у јулу у Салцбургу.

Људмила Улицка ( 1943) , биолог по образовању, радила је извесно време као истраживач на Московском институту за генетику, релативно је касно почела да пише и свој први роман је објавила у самиздату после чега су јој органи безбедности одузели писаћу машину.

Досада је написала 14 романа, добила је највише руске књижевне награде ( Велику награду и Руског букера за роман „Данијел Штајн, преводилац „ 2007). За роман“Искрено, ваш Шурик“ добила је „Кавур „,књижевну награду Италије као најбоље дело страног аутора ( 2008).

Књиге су јој само у Русији досад продате у преко два милиона примерака.

Подсећамо да су Аустријску награду за књижевност досада добили и такви писци највишег светског ранга као што су британска списатељица Дорис Лесинг , лауреаткиња Нобелове награде за књижевност и италијански писац и ерудита Умберто Еко.