Москва тражи извињење од Јуроњуза за прилог о депортацији Tатара

20-05-2016 01:48:30 | | / vostok.rs |


Москва очекује званично извињење од телевизије Јуроњуз за прилог о депортацији кримских Татара, изјавила је званична представница МСП-а Русије Марија Захарова.

„У верзији на руском језику се говори: Више од 200.000 Татара је било депортовано са Крима од 18. до 20. маја 1944. године. Насилној сеоби због сумње у сарадњу са Немцима укупно је подвргнуто 20 етничких група, укључујући кримске Татаре, Чечене и Јермен“, написала је Марија Захарова на својој страници на Фејсбуку, додавши да је у енглеској верзији био други текст: „Кримски Татари се сећају своје националне трагедије, Стаљинове масовне депортације из маја 1944. године више од два милиона мушкараца, жена и деце“.

Званична представница МСП-а Русије је изјавила да се не ради о случајној грешци са додавањем додатних нула — два милиона је било написано словима. Захарова је обратила пажњу на речи новинара да у „окупираном Криму“ забрањено обележавање годишњице депортације.

„Назовимо ствари правим именима. То нису двојни стандарди у предаји информација различитим медијима, то је лаж“, рекла је Захарова.

Помен, везан за 72-годишњицу депортацију кримских Татара и других народа ван полуострва одржан је на Криму 18. маја