Железњак: НАТО игнорише вољу Црногораца

20-05-2016 09:39:38 | | / vostok.rs |

Поводом потписивања протокола у Бриселу, којим се Црној Гори додељује статус посматрача у НАТО-у, заменик председника Државне думе Русије и заменик секретара Генералног савета Сверуске политичке партије „Јединствена Русија“ Сергеј Железњак дао је следећу изјаву која је објављена на званичном сајту партије. „Руска реч“ преноси Железњакову изјаву у целини:


„Искрено чуђење изазива брзина којом руководство Атлантске војнополитичке алијансе тежи да увуче у своју орбиту ту малу државу, затварајући очи пред очигледном чињеницом да већина Црногораца не жели да ступи у тај војни блок и да људи масовно траже од власти референдум по том стратешки важном питању. Развој догађаја сведочи и да идеја о стварању Савеза неутралних суверених држава Југоисточне Европе постепено постаје реална геополитичка алтернатива и идеолошка противтежа плановима руководства САД усмереним на даље ширење НАТО-а”.

Што се тиче инсинуација генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да Русија тобоже може увести санкције Црној Гори, потпредседник Државне думе је рекао да је „већ разговарао на ту тему на сусретима у Москви са колегама из Скупштине Црне Горе. Руска Федерација и Република Црна Гора, која ових дана обележава 10. годишњицу Референдума о државности, јесу историјске наследнице стратешког савеза, традиције и пријатељства и тесних веза које су имале Руска Империја и кнежевина, а од 1910. краљевина Црна Гора. Стога би било неприродно да Русија као одговор уводи санкције према Црној Гори као историјском савезнику, као што је неприродно за Црну Гору да постаје део војног блока који је убијао грађане Црне Горе и чије ширење противречи интересима националне безбедности Русије. Сличан неприродни корак за Црну Гору је и придруживање пакету антируских санкција, на шта су је, као што знамо, приморали спољни фактори.

Наши контакти са Демократском партијом социјалиста који су у развоју, наша активна сарадња са Демократским фронтом, Социјалистичком народном партијом и другим одговорним политичким снагама Црне Горе говоре о томе да се за самостално доношење кључних одлука траже нови прилази и принципи, које може да обезбеди друштвени консензус.

То захтева храброст и мудрост, о чему је у свом опроштајном наступу говорио бивши председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић. И партија „Јединствена Русија” спремна је да пружи подршку иницијативама наших црногорских пријатеља у њиховој намери да се чврсто држе сопственог пута, да мудро превладавају дугогодишње унутрашње размирице, да се изборе за национални консензус око најважнијих питања и да никоме не дозволе да им намеће традиције и вредности које су туђе Црној Гори”, закључио је Железњак.

Руска реч