Југоисточна Азија заинтересована за зону слободне трговине са Русијом

20-05-2016 07:46:08 | | / vostok.rs |


Сингапур, Индонезија, Камбоџа и Тајланд заинтересоване су за стварање зоне слободне трговине са Евроазијским економским савезом (ЕАЕС), изјавио је заменик шефа руске дипломатије Игор Моргулов.

„Своју намеру да потпишу тај споразум изразиле су државе Југоисточне Азије, укључујући Камбоџу, Сингапур, Тајланд и Индонезију“, рекао је руски дипломата Игор Моргулов током брифинга на маргинама самита Русија-АСЕАН (Асоцијација нација Југоисточне Азије).

Према његовим речима, „у том смислу се отварају добре перспективе за либерализацију трговинских односа Евроазијског економског савеза и АСЕАН-а“.

Самит Русија-АСЕАН који се ових дана одржава у Сочију игра важну улогу у унапређењу сарадње Русије са земљама савеза, што ће бити забележено у декларацији самита која ће бити објављена 20. маја, рекао је руски дипломата.

​Југоисточна Азија за учвршћивање веза са Русијом

Директор Центра за проучавање асоцијације нација југоисточне Азије на Московском државном институту за међународне односе Виктор Сумски каже да је већина састанка на самиту посвећена економској сарадњи и верује да ће Русија и земље Асоцијације интензивирати сарадњу у већ постојећим областима.

„Ту мислим пре свега на нове уговоре између нафтних и гасних компанија, нове аспекте заједничких пројеката у нуклеарној енергетици“, каже он.

Према његовим речима, релативно нова тема биће испорука прехрамбених производа, као и њихова заједничка производња, али је војно-техничка сарадња и даље један од приоритета.

„Интересантно да ту врсту сарадње имамо како са Тајландом, највећим савезником САД у региону, тако и са Вијетнамом, нашим традиционалним савезником“, каже Сумски.

Он верује да ће прво бити потписани билатерални споразуми између Евроазијске економске уније и тих земаља, а онда у догледној будућности би могао да буде потписан и споразум на нивоу Евроазијске економске уније и АСЕАН-а.

Сумски је подсетио да је руски председник Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини крајем прошле године говорио о значају економске сарадње у формату Евроазијска економска унија, Шангајска организација за сарадњу и АСЕАН.

​То би, како каже, отворило тему улагања у велике руске инфраструктурне пројекте, попут модернизације Транссибирске железнице или Северног морског пута.

„Важно је истаћи да се самит одржава у време када су сви потенцијални и актуелни руски партнери изложени великом притиску како би одустали од јачања сарадње са Москвом. Као што видимо, упркос томе они се залажу за учвршћивање веза са Русијом“, закључује он.

Рајнер Хартман, управни директор московског представништва компаније Uniper Global Commodities SE, изјавио је да док АСЕАН руши баријере, ЕУ и САД постављају препреке тиме што не укидају санкције.

„Ја сам овде једини представник који није из Русије или земаља АСЕАН-а. Циљ моје посете је да видим колико су озбиљне намере Русије према тој новој оријентацији о којој се у последње време тако много прича. Морам да кажем да сам под великим утиском. На овом форуму приметио сам неку нову динамику, нову енергију, нове идеје. За ЕУ то би требало да буде сигнал да је време за акцију. Док АСЕАН руши баријере, ЕУ и САД постављају препреке тиме што не укидају санкције. Чему то води?“, запитао се Хартман.