Филмски радници траже оснивање фонда за филмове о Космету

29-04-2014 01:45:45 | | / mojenovosti.com |

БЕОГРАД - Група филмских радника, међу којима су Емир Кустурица и Драган Бјелогрлић, затражили су од Министарства културе и информисања Србије да оснује фонд за суфинансирање филмова о Косову и Метохији.
"Како је у погледу заступања интереса Србије у процесима у вези са Косовом и Метохијом сила оправдано склоњена у други план, сматрамо да култура може преузети иницијативу", навели су филмски радници у писму министру културе Ивану Тасовцу, полазећи од његове изјаве "да су култура и сила два основна језика којима једна држава комуницира унутар себе и према споља".

Филмски радници су од Министарства културе затражили да у предстојећем периоду оформи тијела која ће се бавити суфинансирањем дјела која ће афирмисати статус Косова и Метохије у србском државном саставу, у складу с Уставом Србије, преносе београдски медији.

Филмаџије сматрају да је путем седме умјетности потребно указивати на тешкоће неалбанског становништва и Српске православне цркве и осталих вјерских заједница, подржавати културу помирења која ће за резултат имати нови модел заједничког живота мултиетничке заједнице у србској покрајини.

"У том циљу сматрамо да је први корак оснивање конкурса који би на бијеналном принципу бирао по један дугометражни филм и суфинансирао га. Самом Министарству културе и медија препуштамо осмишљавање модуса у коме би се овај конкурс одржавао, те да ли би био остварен у оквиру самог Министарства или Филмског центра Србије као кровне институције за наш филм", наводи се у тексту ове иницијативе.