„Евгеније Оњегин“ у Сава центру

20-05-2016 07:05:19 | | / vostok.rs |


Ансамбл Народног позоришта из Београда извешће у великој дворани Сава центра 11. јуна оперу „Евгеније Оњегин“ славног руског композитора Петра Иљича Чајковског.

Као гости наступиће Алексеј Богорад, диригент, Ана Крајникова, сопран, Андреј Жилиховски, баритон и Арсениј Аркадевич, тенор из Бољшог театра, наведено је у саопштењу.

Опера „Евгеније Оњегин“ Петра Иљича Чајковског, у Русији, а и у целом оперском свету, сматра се најпопуларнијом руском опером уопште.

Либрето композитора, настао у сарадњи са Константином Шиловским, по истоименом роману у стиховима Александра Пушкина, први пут је изведен у Москви 29. марта 1897. Прво извођење у Београду било је 8. маја 1920.

У Опери Народног позоришта изведена је као друга по реду, одмах после Пучинијеве „Мадам Батерфлај“, са којом је почео професионални рад ансамбла 1920.

Чајковски је тражио погодан сиже или готов либрето за следећу оперу. Позната певачица Лавровска, у априлу 1877, скренула му је пажњу на Пушкинов роман у стиховима „Евгеније Оњегин“.

„Потребна ми је радња којом влада један основни мотив, као на пример љубав, частољубље, љубомора, љубав према домовини, итд“, написао је Чајковски. „Био сам очаран када сам поново прочитао дело“.

У музичком тумачењу Чајковског, ликови су у овој опери добили нову, четврту димензију, постали су наши блиски познаници, или боље речено пријатељи. Током представе, не само што саосећамо са њима, већ пратимо сваки њихов дах, сваки поглед, сваки покрет.

Чајковски је од првих тактова увертире оживео средину и доба радње. Дата је како сеоска идила тако и престонички сјај. И природа је танано звучно представљена. Али, главна вредност је психолошко продубљење сложених ликова.