Црна Гора у НАТО-у - легитимизација Миловог режима

19-05-2016 02:20:58 | | / vostok.rs |


Пријем Црне Горе у НАТО био би нека врста легитимизација режима Мила Ђукановића, изјавио је за Спутњик научни сарадник Институт за европске студије Руске академије наука Павел Кандељ.

„На власти у Црној Гори је исти режим, односно партија Мила Ђукановића је на власти већ 25 година, а њему је веома важно да од западних држава добије „демократско признање“, рекао је Кандељ.

Одговарајући на питање зашто црногорске власти игноришу мишљење грађана своје државе који су отворено против ступања њихове државе у Алијансу, Кандељ каже да је то због тога што режим схвата да, у том случају, нико присталицама ступања у НАТО не би гарантовао победу.

Други моменат је тај, како каже, што се ступање у НАТО на Балкану доживљава и као претходно добијена пропусница за улазак у ЕУ.

„Иако формално нико неће поставити такав услов, ипак су све остале балканске земље прво ступиле у НАТО, а тек онда у ЕУ“, подсећа Кандељ.

„Формално црногорске власти говоре да би они желели да очувају добре односе са Русијом. У смислу геста добре воље црногорске власти су омогућиле Русима да без визе бораве на територији Црне Горе до 90 дана. То је добро и за туризам, од којег Црна Гора у великој мери зависи“, истиче он.

У војном смислу, Кандељ закључује да црногорска војска постоји више симболички, па тако ступање у НАТО не би било нешто значајно.