Чавез убијен због покушаја да прекине доминацију долара

18-05-2016 02:22:45 | | / vostok.rs |


Болест која је довела до смрти председника Венецуеле Уга Чавеза била је изазвана како му се не би дозволило да прекине доминацију долара и промени међународни валутни систем, изјавио је потпредседник венецуеланске републике Аристобуло Истурис.

„(Уго) Чавезч је постао главна мета, непријатељ број један великих финансијских центара и зато су га убили. То сви знамо, али не можемо да докажемо“, цитира потпредседника Венецуеле Аристобула Истуриса онлајн-издање листа „Универзал“. По његовим речима, Чавез је намеравао да збаци „једну од најјачих омчи за доминацију народом: међународни валутни систем и преимућство долара".

Не имајући реалне доказе за своју теорију, Истурис је навео да је један број политичара који се у овом тренутку налазе на челу земаља региона у то време такође имао симптоме онколошке болести. Он је поменуо председника Парагваја (2008—2012) Фернанда Луга, његову аргентинску колегиницу Кристину Фернандес де Киршнер (2007—2015), бразилског лидера Луиса Игнасија Лулу да Силву (2003—2010) и Дилму Русеф, која је дошла на чело највеће земље Јужне Америке 2011. године.

У јуну 2011. године кубански стручњаци су потврдили рак код Уга Чавеза. У Хавани се лечио и имао неколико операција, али није успео да се избори са болешћу. Петог марта 2013. године Чавез је умро у Каракасу.