Вучић ММФ-у: Следеће године највећи привредни раст у Европи

18-05-2016 09:32:02 | | / vostok.rs |


Премијер Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са делегацијом ММФ-а да је Србија остварила добре резултате у привредном расту и пуњењу буџета, а да каснимо са смањењем броја запослених у јавном сектору и реформом јавних предузећа.

Премијер Вучић састао се са делегацијом ММФ-а, коју предводи Џејмс Руф, а разговарали су о томе шта је до сада урађено у спровођењу аранжмана, што је припрема за нову контролу Фонда у јуну, после формирања нове владе.

„Велики и тешки задаци су пред нама, а који се тичу структурних реформи, оног што је најзначајније. Резултати фискални су добри, приходи расту због раста економије и мислим да ће следећа процена ММФ-а бити 2,3. Разговарали смо о РТБ БОР, Ресавица, где имамо велике ризике“, рекао је Вучић за РТС.

Премијер је навео да ће ММФ променити процену привредног раста са 1,8 на 2,3 одсто за ову годину и да идуће године треба очекивати раст од око четири процента, што ће бити највише у Европи.

„Они чекају да виде наш експозе за четири године и наш план за 100 дана и оно што смо урадили 2015. Поставили смо значајне темеље и ове године имаћемо раст од 2,3 одсто“, рекао је Вучић и додао да ћемо следеће године имати највећу стопу раста у Европи.

То би, према његовим речима, значило бољи живот и стандард за људе, више обновљених школа и болница, боље путеве.

„Али тиме нисмо решили наше структурне проблеме, зато ће први циљ да буде да пробамо да решимо све структурне проблеме које имамо, на које указујемо. Ако нисмо били у стању да решимо, онда то морамо да решавамо још боље и снажније кроз реформе јавних предузећа, предузећа у реструктурирању и да нађемо компензаторне мере на другој страни“, навео је Вучић.

Он је истакао да не смемо да одустанемо од смањења броја запослених у јавном сектору.

„Ту имамо проблема са локалном самоуправом. Ми у Влади готово да немамо вишак запослених, али их имамо у просвети, здравству, РТС-у, РТВ-у, и највише их имамо у локалној самоуправи, а у локалној самоуправи неодговорности колико хоћете и нико не брине за то“, напомуо је премијер.

Додаје да у овом тренутку чекамо одлуке 72 општине за 1.600 запослених, што је, како је рекао, требало да буде готово пре годину и по дна.

Како каже, Владу чекају тешки задаци, а пре свега се мисли на предузећа у реструктурирању, чије стање најбоље дочарава Ресавица.

„Људи у Србији морају да знају, ми плаћамо и од вас и од свих других, узмемо четири милијарде и 100 милиона динара и платимо укупне плате у Ресавици. Ни месечну плату руководство Ресавице не заради. Њихови укупни самостални приходи су око две милијарде, што ни за шта није довољно“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, мора да се разговара како да се то реши да не бисмо имали „крварење“ у буџету у будућности.

Стални представник Фонда у Београду Ким Даеханг је објаснио да Мисија начелно планира посету Србији средином јуна.

Претходна посета Мисије ММФ-а Србији трајала је од 18. до 26. фебруара, али тада није закључена четврта ревизија аранжмана због избора.

Србија је са ММФ-ом закључила стендбај аранжман из предострожности у фебруару 2015. године, вредан око 1,2 милијарде евра.