САД дугују Саудијској Арабији 116,8 милијарди долара

17-05-2016 09:58:23 | | / vostok.rs |


Министарство финансија САД по први пут за последњих 40 година објавило је податке колико та држава дугује Саудијској Арабији, пише „Блумберг“.

Према подацима из марта, дуг Вашингтона према Ел Ријаду износи 116,8 милијарди долара. Аналитичари наводе да је та цифра смањена за 6 одсто у поређењу са јануаром када је био забележен рекордан дуг, пише „Блумберг“.

Саудијска Арабија улази у десет главних кредитора САД. На челу листе су Кина (1,3 билиона долара) и Јапан (1,1 билион долара).

САД су почеле да објављују податке о страним улагачима у америчке државне обвезнице 1974. године. Подаци о дугу Саудијској Арабији нису директно навођени, већ заједно са подацима са другим чланицама ОПЕК-а. У фебруару 2016. године тој групи је припадала 281 милијарда долара у државним обвезницама.

Сума која се дугује Ел Ријаду објављена је након што су арапске државе увеле ембарго на испоруке нафте САД 1973. године. То је био један од уступака који је учињен како би се очували стратешки односи са Саудијском Арабијом.