Гатилов: Састав нове сиријске владе одлучиће Сиријци

17-05-2016 09:32:30 | | / vostok.rs |


Представници сиријске опозиције су током састанка са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом предложили практичне кораке за постизање успешних међусиријских преговора, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов.

Консултације Лаврова и представника опозиције одржане су уочи петог министарског заседања Међународне групе подршке Сирије. Министар је разговарао са председником Покрета за плуралистичко друштво Рендом Касисом, представником Народног фронта за промене и ослобођење и „московске“ групе сиријске опозиције Кадријем Џамилом и представницима осталих група.

„Одржана је размена мишљења по широком спектру питања решења у Сирији. Потврђена је потреба да се изгради одржив и ефикасан међусиријски преговарачки процес под покровитељством УН у Женеви, чији је циљ да смањи ниво конфронтације између сукобљених страна и усмери међусиријски дијалог на усклађивање контура обновљеног јединственог, сувереног територијалног интегритета и секуларне Сирије. Представници сиријске опозиције понудио практичне кораке за постизање тог циља“, наводи се у саопштењу МСП Русије о резултатима састанка.

Питање о саставу прелазне владе Сирије неће се расправљати на састанку Међународне групе за подршку Сирије. О њему ће се договарати Сиријци, додао је Гатилов.

Гатилов је додао да почетак нове рунде међусиријских преговора зависи од одлуке специјалног изасланика УН за Сирију Стафана де Мистуре.

„Све ће зависити од Де Мистуре. Када он одреди следећу рунду преговора, тада ће они и почети“, објаснио је новинарима Гатилов.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут