Русија и Белорусија ће заједнички одговорити на амерички ПВО у Европи

17-05-2016 07:31:34 | | / vostok.rs |


Белорусија и Русија постигле су договор о припреми заједничких мера како би реаговале на размештање америчког противракетног штита у Европи, изјавио је белоруски министар спољних послова Владимир Макеј.

„Заједнички ћемо радити како би пружили одговарајућу реакцију, с обзиром да западни партнери говоре о размештању додатних војних капацитета у читавом низу земаља које нас окружују“, рекао је он након састанка са руским министром иностраних послова Сергејом Лавровом.


Истовремено, Лавров је рекао да су Русија и Белорусија забринуте због напумпавања конфронтационе политике од стране НАТО-а, као и због премештања војне инфраструктуре на исток.


„Када је реч о питањима европске безбедности, забринути смо што наше колеге из земаља-чланица НАТО-а покушавају да наметну конфронтациону политику и због тога што константно пребацују инфраструктуру на исток, у близини наших граница“, навео је он.


Како је рекао, ни Белорусија ни Русија нису присталице такве политике и залажу се да Европа поштује принципе праведне и неподељене безбедности за све подједнако.


„У односима између Русије, НАТО-а и ЕУ постоји заједнички приступ – да се избришу линије дељења, а Москва је спремна на дијалог док год се то не догоди“, рекао је он.


Најважније је, додао је, да они који су измислили те вештачке процесе скину их са дневног реда.


Ослабила подршка терористима из Турске

Подршка терористима у Сирији од стране турских власти је ослабила захваљујући резултатима које постигла руска војска, саопштио је Лавров.


„Турски бизнис у том смислу је драстично опао захваљујући нашој војној операцији, јер се уништава инфраструктура коју терористи користе како би попунили свој буџет“, рекао је он.


Претходно је Министарство одбране Русије саопштило да се најпроблематичнији региони у Сирији налазе у близини границе са Турском, одакле и стиже помоћ у виду муниције и додатног појачања.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут