СВЕТКОВИНА ПОЧИЊЕ „ХАМЛЕТОМ „ У ГЛОБ ТЕАТРУ КОЈИ ПОЛАЗИ НА ДВОГОДИШЊУ СВЕТСКУ ТУРНЕЈУ

23-04-2014 05:29:00 | | / mojenovosti.com |

Ова , 2014. година у целом свету проћи ће у знаку обележавања велиокпог јубилеја , 450.годишњице рођења драмског песника Виљема Шекспира, који је, ако је веровати Виктору Игоу, после Бога највише створио. Јубиларне свечанопсти су почеле још у јануару у „Глоб „ театру,који је 1599. г. основао сам Шекспир,где су на позорници осветљеној свећама почеле у част „ Великог Барда „да се изводе позоришне представе ,да се приказују опере , одржавају концерти.


Ново здање „Глоба „ добило је име Sam Wanmaker Playhouse у част његовог донатора америчког режисера и глумца Сема Ванмајкера.

У Британији је од 17.до 23.марта одржана „Шекспирова недеља“.

На сам рођендан генија , највећег драмског песника свих времена и народа, 23. априла у „Глобу“ ће бити извдена нова поставка „Хамлета „ с којом се трупа спрема да током две године, до 2016. гостује у целом свету.

На двогодишњу турнеја трупа са „Хамлетом“креће у суботу, 26. априла ,на дан кад је пре 450 година крштен највећи светски дрмаски писац,па пошто је му је дан рођеља непознат, рођендан му се слави на дан крштења.

На далеки, дуги пут одлази 12 глумаца и 4 члана „посаде“

На далеки , дуги пут спремају се 12 гуламаца и још 4 члана „посаде „укључујући ту и режисера, продуцента и два сценска радника.

У самој представи игра осам глумаца, па ће сваке вечери четири бити слободна.Без обзира што четири глумца неће бити анагажована у представи, не значи да ће се одмарати, пошто сви у трупи морају све радити сами.Сами носе и реквизите укључујући, наравно, и лобању јаднога Јорика, костиме, итд,а о личном пртљагу да и не говоримо.Тако ће им осим прфесионаног мајсторства које глумцима не може нико надокнадити, током ове мамутске турнеје бити неопходно добро здравље и физичка кондиција.

Турнеја ће бити тешка у сваком погледу зато што треба обићи и најудаљеније крајеве земаљске кугле.

Учесници турнеје коју с првом можемо назвати „светском ,„ су спремни да на путовању користе сва позната превозна средства: авионе,бродове, возове,аутомобиле и аутобусе,бицикла,мторцикла, рикше,коње,камиле, магарце , итд. Из еколошких разлога анасамбл „Хамлета“ ће настојати да путовања авионом сведе на најмању могућу меру.
Отуда се може рећи да ће за продуцента Тамсин Палмера бити пуне руке посла.Довољно је рећи да ће за трупу морати обезбедити преко двеста виза !
Самим тим што ће трупа обићи цео свет ,делимично се може објанисти и њен многонацонални састав. Хамлета ће играти у алтернацији Нигеријац Лади Емерува и Пакистанац Наим Хајат. У трупи су такође анагажовани глумци из Кине,Јамајке,Новог Зеланда.

Турнеја „Хамлета „ је уникална у сваком погледу.Лондонско позориште ће извести „Хамлета „ тамо где га никад нико није видео, на пример на Науру. Гостовање трупе нико не финансира , па су глумци принуђени да за све сами зарађују:за смештај,исхрану,закуп позоришта,итд.

Осим тога они морају да наступају не само у позориштима,него и на сеоским раскршћима,пољанама, у џунглама,у пустињи Корочи, као и на најнеочекиванијим местима.
Турнеја се завршава у Данској где ће трупа пре повратак у Лондон у пролеће 2016. г. извести Хамлета у месту „рођења“, у замку Елсинору.
Двогодишња турнеје „Хамлета „ можда и није рекорд,али ће свакако у Гинисову књигу ући да „Глоб „ „планира да обиђе 205 земаља на планети и у свакој од њих ће извести „Хамлета“ најславнију драму Великог Барда.
Бранко Ракочевић