Сечин: ОПЕК престао да постоји као јединствена организација

11-05-2016 09:54:11 | | / vostok.rs |


ОПЕК је практично угашен као јединствена организација и време када је могао да одреди услове функционисања светског нафтног тржишта треба да се заборави, рекао је директор највеће нафтне компаније Русије „Росњефт“ Игор Сечин.

„Треба да заборавимо време 1970-их година када је велики број највећих произвођача на Блиском истоку могло да регулише услове на светском тржишту нафте стварањем картелних структура као што је ОПЕК“, наводи агенција Ројтерс цитирајући Сечина.

У овом тренутку низ објективних чинилаца искључује могућност да било какви картели диктирају своју вољу на тржишту… Што се тиче ОПЕК-а, он је практично престао да постоји као јединствена организација, додао је Сечин.

Земље произвођачи нафте након састанка у Дохи 17. априла нису дошле до споразума о замрзавању нивоа производње нафте. Низ земаља ОПЕК-а, пре свега Саудијска Арабија, неочекивано је почело да се залаже за учешће у споразуму ширег круга учесника, укључујући и све чланице ОПЕК-а. Међу њима је и Иран, који је говорио о спремности да се производња замрзне само после њеног повлачења на претходну запремину од четири милиона барела дневно и сматра да је неприкладно да учествује на састанку у Дохи. Следећи пут ће могуће замрзавање производње и квоте за учеснике картела бити разматрани на састанку земаља ОПЕК-а у јуну у Бечу.

Компанија „Росњефт“ је од самог почетка била скептична о питању могућности да се постигне било какав споразум са учешћем ОПЕК-а у садашњим условима“, рекао је Сечин. „Само да вас подсетим да је једино питање на које смо одговорили онима који су заинтересовани за наш став било: ’Са ким треба да се договоримо и како?‘. Развој ситуације јасно је показао да смо били у праву“, нагласио је он.