Русија и Катар планирају састанак међувладине комисије

07-05-2016 11:25:38 | | © AP Photo/ Павел Головкин/ vostok.rs |


Председник Руске Федерације Владимир Путин потврдио је намеру о сарадњи, укључујући економију и политичке контакте, као одговор на поруку емира Катара Тамима бин Хамада ел Танија, саопштио је новинарима министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Данас је председник Русије као одговор на пренету поруку његовог височанства емира (Катара) потврдио нашу усмереност ка развоју сарадње и у свим другим областима, укључујући и политички дијалог, економију и хуманитарне везе“, рекао је Лавров након сусрета Путина са министром спољних послова Катара Мухамедом бин Абделом Рахманом ел Танијем у Сочију.

Министар Лавров такође је најавио да ће Русија и Катар за месец дана одржати састанак међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу.

„За месец дана ће се одржати још један састанак међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу. Постоји много планова који се реализују“, рекао је Лавров након преговора Путина и шефа министарства иностраних послова Катара.

Лавров је подсетио да се већ неколико година развија сарадња између Руског фонда за директне инвестиције и Катарске инвестиционе агенције. Такође постоји блиска сарадња између земаља у области горива и енергетике.

Према речима министра, земље су се договориле да се посебна пажња обрати на спортску тему, с обзиром на то да ће Русија и Катар организовати првенства света у фудбалу 2018. и 2022. године.