Абе ће предложити Путину план економске сарадње

05-05-2016 03:45:32 | | © REUTERS/ Yuya Shino/ vostok.rs |


Премијер Јапана Шинзо Абе током посете Русији предложиће план билатералне економске сарадње у осам тачака, пренела је телевизија НХК.

Према подацима телевизије на састанку са руским председником Владимиром Путином, план јапанског премијера састоји се од осам тачака, између осталог ради се о сарадњи у рударству, пре свега у нафтној грани и освајању Далеког истока. Осим тога, како тврди НХК, Абе има идеје за решавање транспортних проблема, модернизацију канализације и водовода у великим градовима и изградњу савремених болница.

Како саопштава телевизија, премијер Јапана сматра да на овај начин предаје конкретније форме билатералних односа и да ће заједно са тим да покрену преговоре о Курилским острвима и потписивању мировног споразума. Како се очекује, на састанку лидера двеју земаља разговараће се и о посети руског председника Јапану.

Проблеме између Русије и Јапана изазивају нерешени територијални спорови. Јапан претендује на четири Курилска острва, и од тог питања зависи закључивање мировног споразума са Русијом, који није потписан након Другог светског рата.