„Јужни ток“ још није отписан

05-05-2016 11:38:07 | | / vostok.rs |


Један од најтежих проблема у односима Русије и ЕУ је ситуација са испорукама гаса. Након затварања пројекта „Јужни ток“ и погоршања односа са Турском, настао је вакуум схватања шта ће бити даље са испорукама гаса на југо-западном правцу.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за Спутњик је говорио шта ће се даље дешавати са пројектом „Јужни ток“:

„’Јужни ток‘ затворила је Европска комисија, која је имала потпуно бесрамни притисак на чланицу ЕУ — Бугарску. Узгред, Турска није имала везе са овим, иако у то време Турци нису формално издали потребне дозволе за коришћење своје искључиво економске зоне, јер у то време нису имали владу.

Али, ’Јужни ток‘ је затворила Европска комисија. Тај јужни правац ипак није отписан. И негде у фебруару ове године ’Гаспром‘ је заједно са италијанским Едисоном и са грчком компанијом ДЕПА потписао меморандум о намерама, о разумевању о могућој реализацији пројекта испоруке гаса по дну Црног мора, преко неке треће земље до Грчке, а затим у Италију.

Јасно је да мора постојати трећа земља, јер Грчка не излази на Црно море. Ако наши партнери потврде своју заинтересованост, ’Гаспром‘ је спреман да овде ради. И наравно, ми смо уверени, да ће ’Северни ток 2‘ такође повећати снабдевање Европе енергентима и енергетску сигурност Европе.

Пројекат је чисто комерцијалан и окупља велики број западних компанија: ’Винтершал‘, Е. Он, ’Енџи‘, аустријски ОМВ, и покушај да се блокира наравно да носи искључиво политички карактер. Овим се, такође, баве Американци, који преко својих посебно блиских пријатеља у НАТО-у покушавају да створе тешкоће.

Али, понављам, ово је чисто комерцијални пројекат, и то је изјавило и руководство Немачке, као земље чије су компаније заинтересоване за овај пројекат. ’Шел‘ се такође налази у овој групи.

И ’Северни ток 1‘ је у своје време признат као приоритетни пројекат Европске комисије, тако да ће овде бити веома тешко заузети другачију позицију. Узгред, код јужног смера треба да се укључе интерконнектори између Грчке и Италије, што је Европска комисија већ ставила на листу пројеката од националног интереса. Тако да ће се и овде тешко ослободити, ако опција са јужним правцем нађе практични облик“.

На питање „Спутњика“ ко су треће земље, министар Лавров рекао је да је то ствар „Гаспрома“ и да су у овом случају важни комерцијални аспекти и, наравно, логистика:

— Европска комисија нема никакве аргументе да блокира другу варијанту ’Северног тока‘, а увек може да нађе политичке разлоге. Знате, у Европској унији, као и у НАТО-у, постоји неколико говорника који представљају русофобну мањину и који сада захтевају да се на границу са Русијом разместе трупе, и Американци то и намеравају. Узгред, прича се да је и Немачка пристала да своје контингенте размести на границу са Руском Федерацијом.

Увек ће бити таквих људи, они ће измишљати разне приче, говорити о томе да ће Русија затим заврнути вентил, иако се то никада раније није догодило, осим када је Украјина заврнула вентил и почела да краде транзитни гас. Мислим да ћемо дочекати да ипак преовладају национални интереси европских земаља.

Пошто Европа жели свима да докаже да је у стању да помогне у решавању украјинске кризе заједно са нашим учешћем, без прекоокеанске интервенције.

Мислим да ће и овде Европа постепено показивати већу независност, као што је то са разговорима о Трансатлантском трговинском и инвестиционом партнерству — покушај да се формира под велом тајне није уродио плодом и под притиском јавности приморали су европске лидере да говоре да им садашња верзија не одговара. Ми ћемо се ослањати на здрав разум“.