„Ноћ музике“ у московском метроу

05-05-2016 11:20:42 | | / vostok.rs |


Московски метро ће поново обележити свој рођендан, сада већ на традиционалан начин — ноћним концертом, петим по реду, који ће се одржати 14. маја. Под земљом ће бити изведена концертна верзија опере „Кавалерија рустикана“ без костима и сценографије.

Сада већ традиционална „ноћ музике“ у метроу руске престонице биће одржана у ноћи 13. на 14. мај на станици Крапоткинскаја. Под земљом ће бити изведена концертна верзија опере Пјетра Маскањија „Кавалерија рустикана“.

За овај музички подземни празник биће задужен Борис Тараканов, главни диригент Академског хора Руског државног хуманитарног универзитета, који је за Спутњик објаснио како је избрана станица на којој ће метро празновати свој рођендан.

„Акустички гледано су ове станице јако сличне храмовима. Рецимо да баш станица Крапоткинска, где ће концерт бити одржан (управо испод Храма Христа Спаситеља) поседује невероватно добру акустику, наравно када не иду возови“, каже Тараканов.

Акустичне су још и станице Мајаковска и Комсомољска, која је иницијално и била изабрана као место за концерт. Али изнад те метро станице се налазе и три врло прометне железничке станице и тешко би било логистички организовати такав догађај,на којем би био присутан и градоначелник Москве. Стога је ипак било решено да се овај догађај одржи на „Крапоткинској“.

Тараканов објашњава и како је откривено да су станице московског метроа, иначе светски познате по својој лепоти, још и тако акустичне.

„Московски метро је не само главни вид превоза за Московљане, то је и велики и непроцењиви уметнички објекат. По замисли градитеља, још 1937. године су били ангажовани најбољи уметници и архитекте, односно људи који су се својевремено школовали у православном, црквеном духу и зато су у многим станицама видљиви мотиви и орнаменти карактеристични за храмове“, истиче Тараканов.



У овој манифестацији планираној за празничну ноћ учествоваће солисткиња Данске краљевске опере Наталија Леонтијева, солисти Бољшој театра Анджеј Белецки и Роман Муравицки, у пратњи Председничког оркестра Русије и наравно хора, на чијем је челу наш саговорник.

„Академски хор је ’универзалан‘ јер певамо и световну и духовну, православну музику. На пример, 1. маја смо певали на великој васкршњој служби, у пуном саставу од сто чланова. А одмах после Ускрса, за две недеље ћемо под земљом певати италијанску оперу. За праве љубитеље хорске музике нема граница, било да се пева опера било симфонијски концерт или црквена служба“, рекао је Тараканов.

У Берлинском метроу је пре неколико година била изведена опера „Чаробна фрула“. Тамо је тада била добра сценска поставка, каже Тараканов, а хор је из тунела излазио на специјалним колицима. То је био перформанс на једној од нових станица. За сад московски метро још није спреман за овакве манифестације, каже наш саговорник, али додаје да зато имају чему да стреме и надају се у будућности.