Украјински научник прекраја историју уз сагласност Порошенка

04-05-2016 02:56:41 | | / vostok.rs |


Шеф украјинског Института за национално сећање Владимир Вјатрович постаје важна политичка фигура. Он тумачи историјске догађаје онако како је потребно садашњој власти, наоружан одобравањем председника земље Петра Порошенка. О томе зашто се ово догађа пише амерички лист Форејн полиси.

Још пре годину дана у Украјини су били усвојени закони који забрањују нацистичку пропаганду. Ипак, они служе потпуно другом циљу — омогућавају да се прећуте злочини украјинских колаборациониста током борбе против СССР-а, пише Форејн полиси.

Реч је о погромима и етничким чишћењима Пољака и Јевреја које је на територији Западне Украјине вршила националистичка Украјинска устаничка армија (истим пакетом закона њени учесници су проглашени борцима за независност земље).

Према неким проценама, број жртава међу Пољацима достигао је најмање 100.000. Поред тога, током послератне борбе Украјинске устаничке армије против совјетске власти убијено је још најмање 20.000 људи.

На челу кампање за побољшање имиџа Украјинаца који су сарађивали с нацистима јесте директор украјинског Института за сећање Владимир Вјатрович. Он ради уз одобрење председника земље Петра Порошенка, који је раније усвојио закон о предаји архивских докумената органа државне безбедности овом Институту, сматра новинар Форејн полисија Џош Коен.

Он није једини који критикује овакав приступ украјинских власти. Према Вјатровичу, који је научник-историчар и аутор неколико књига, критички се односе многе његове колеге. Његове радове су критиковали амерички, пољски, канадски, украјински научници као неистините и нескривено пропагандне.

Коен, такође, наглашава да је шеф Институпа одједном иступио у заштиту украјинске СС-дивизије. Према мишљењу новинара, под руководством Вјатровича успоставља се пристрастан и једностран поглед на историју Украјине.

Вјатрович је раније радио у лавовском Центру за истраживање ослободилачког покрета и водио Архив Службе за безбедност Украјине током председничког мандата Виктора Јушченка. Он се, такође, залагао за преименовање Московског проспекта у Кијеву у Проспект Степана Бандере.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут