Караџић: Озбиљно уздрмани темељи због којих је фудбал то што јесте

03-05-2016 04:30:27 | | / vostok.rs |


Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао је данас да је захтевтакозваногкосовског савеза за чланство у УЕФА уплитање политике у спорт.

„Бојим се да су озбиљно уздрмани темељи због којих је фудбал данас у свету то што јесте, много више од спорта. Зато сам уверен да у овом тренутку, као председник ФС Србије, овде не браним само и искључиво суверенитет и територијални интегритет моје земље од фудбала, већ у исто време браним фудбал од политике“, изнео је Караџић у излагању уочи почетка гласања о пријему такозваног Косова.

Он је нагласио да ФСС никада неће подржати сличне преседане, који сутра могу да се десе и другим чланицама УЕФА.

„Наравно да ФС Србије није против тога да се фудбал, укључујући и интернационални ниво, игра на свим деловима нашег континента и да млади фудбалери имају прилику да своју вештину и знање упореде са спортистима из других земаља. Међутим, као и увек до сада, доследно, против смо тога да савез који формално не испуњава услове за пријем и чланство, буде пуноправни члан европске фудбалске организације“.

Он је нагласио да фудбал не сме да прекраја границе било које државе, а да би примање самопроглашене државе Косово у УЕФА управо то значило.

„Фудбал не сме да пређе линију и да кроји и прекраја границе било које државе. А примање самопроглашене државе Косово под окриље УЕФА значило би управо то. Пред очима света, политика би на најгрубљи могући начин злоупотребила фудбал“, рекао је Караџић и подсетио су Уједињене нације недавно одбиле и пријем самопроглашеног Косова у Унеско.

„Још од 2012. године ФСС се свим легалним правним средствима снажно противио и борио против идеје да се ово питање уопште нађе пред члановима најважнијих тела, а на том путу наше велике борбе увек смо имали подршку УЕФА и ФИФА. И на томе смо захвални. Подсетићу вас и на веома важну чињеницу, а то је да такозвана држава Косово није члан Уједињених нација, као и да је недавно одбијен и њен пријем у Унеско“.

Караџић је додао да за пријем косовског савеза у УЕФА постоје велики процедурални и правни недостаци.

„У разматрању читавог случаја треба имати у виду да су Косово и Метохија сходно важећој и обавезујућој Резолуцији Савеза безбедности УН 1244, део Републике Србије под управом Уједињених нација. И ако се 1992. године поштовала Резолуција Уједињених нација на основу које је касније репрезентацији Југославије било онемогућено да учествује на ЕП у Шведској, зашто би се данас ’глуво и слепо‘ прелазило преко Резолуције Уједињених нација? Разматрање овог питања и евентуално зелено светло Фудбалском савезу Косова може да доведе до подела међу члановима и да отвори пут многим захтевима за пријем у чланство УЕФА“, навео је Караџић и подсетио да спорт не воде политичари.

„Морамо да урадимо све да заштитимо нашу организацију и сам фудбал. Данас је овде пред вама политички, а не фудбалски предлог, а аутономија фудбала мора да буде гарантована, упркос свим политичким ударима. И зато се данас налазимо пред великим испитом. Зато данас морамо да кажемо не политици у фудбалу“, закључио је Караџић.