Сирија у првом кварталу извезла у Русију више него у целој 2015.

03-05-2016 10:13:30 | | / vostok.rs |


Сирија је у првом кварталу 2016. у Русију извезла робе више него за целу претходну годину, рекао је сиријски премијер Ваел ел Халки.

„Према подацима Министарства економије и спољне трговине, у првом кварталу 2016. године Сирија извози у Русију два пута више него у целој 2015, што указује на обнављање трговине између две земље“, рекао је он.

Халки напомиње да, с обзиром на кризу у Сирији, нису битне цифре него квалитет производа и константност протока робе између сиријског и руског тржишта.

„До сада је трговинска размена у повоју, и потребно је неко време да проучимо тржишта да би предузећа могла да одговоре на захтеве два тржишта“, рекао је сиријски премијер.

Он је додао да ће Дамаск руској страни доставити индикативне цене сиријске робе за извоз.

„Министарство економије је одговорило на молбу руске стране да достави списак индикативних цена сиријске робе за извоз, која би имала повлашћен третман“, рекао је сиријски премијер.

Москва и Дамаск, како је рекао, раде на изради правног и институционалног оквира потребног за јачање трговинске размене, који ће олакшати трговину, али и Сирији омогућити да добије царинске олакшице за један број производа које испоручује на руско тржиште.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут