Испорука руских возова Србији до почетка 2017.

02-05-2016 01:44:02 | | / vostok.rs |

Први заменик директора компаније руских железница "РЖД Интернешенел" Мансурбек Султанов изјавио је да ће свих 27 нових дизел-моторних руских возова бити испоручено Србији до почетка 2017. године, а 10 је већ стигло у нашу земљу.


Султанов је рекао да је 10 возова већ испоручено, као и да ће у Србији ускоро бити још два воза, с обзиром да су тренутно две нове дизелке на техничком пријему у фабрици.

Султанов је навео да је вредност набавке 27 дизел возова 100 милиона долара.

Србија купује те возове од руске компаније "Метровагонмаш" захваљујући средствима руског кредита, чија је вредност 800 милиона долара.

"То су добри и модерни возови, који могу брзо да иду и мислим да су путници у Србији задовољни", нагласио је Султанов.

Подсетио је да је железничко предузеће Србија воз недавно пустило у саобраћај нови руски воз на прузи Београд - Вршац и истакао да путници од тада на тој линији много више користе железнички саобраћај.

Реч је о возовима који саобраћају на неелектрифицираним пругама, у локалном и регионалном унутрашњем саобраћају.

То су савремени климатизовани возови који имају 246 места, 120 за седење и 126 за стајање, а њихова брзина је 120 километара на сат.

Гарнитуре имају и места за бицикле, вакуум тоалете, као и места прилагодена особама са посебним потребама.

Србија је пре неколико године купила 12 нових руских возова од исте руске компаније - Метровагонмаш, али та набавка је била реализована средствима другог кредита, који је добијен од железницке банке Еврофиме.

До сада је стигло 10 возова, од којих је осам већ у саобраћају.

Очекује се да преостале две које су стигле буду у саобраћају за око недељу дана.

Два воза саобраћају на прузи Вршац - Београд Дунав станица и по један воз на пругама Зрењанин - Кикинда, Зрењанин - Дебељача, Сомбор - Оџаци-Нови Сад - Оџаци - Сомбор, Суботица - Сента - Кикинда- Сента-Суботица.

Један воз саобраћај по потреби на једној од три релације: Краљево-Косово Поље, Краљево-Пожега, Краљево-Сталаћ-Јагодина и један воз као резервна гарнитура чека у Новом Саду.

ТАНЈУГ